„Strava kojících žen se od běžné liší požadavky na zvýšený přísun základních živin, ale také energie, vitaminů a minerálů. Čerstvé rodičky mají rozličné chutě, potřebu jíst v různých intervalech. A v neposlední řadě si zaslouží být i rozmazlovány,“ odůvodňuje novinku domažlické porodnice ředitel nemocnice Petr Hubáček s tím, že kuchyňka je rodičkám přístupná non stop po celou dobu jejich pobytu. „Švédský stůl nahrazuje snídani a svačiny. Oběd a večeři maminky normálně dostávají jako ostatní pacienti. Pokud jim ale některý pokrm nevyhovuje, nemají na něj chuť, opět ho mohou vyžít nabídku v kuchyňce,“ doplňuje ředitel.
O čerstvost potravin a hygienu stravování i případné individuální požadavky se pak stará nutriční terapeutka a kuchyň Domažlické nemocnice. „Například každý kus pečiva je samostatně zabalen. Jídlo, které zůstává delší dobu a ztrácí na kvalitě nebo se blíží jeho expirace, je pravidelně nahrazováno čerstvým. Pokud rodička projeví zájem o nějakou specifickou dietu, například z důvodu alergie na určitý typ potravin, jsme připraveni ji vyhovět,“ vysvětluje primář gynekologicko-porodnického oddělení Dušan Kolařík.
Už první rodičky, které mohly službu využít, byly nabídkou potěšené. „Včera jsem opustila oddělení šestinedělí a můžu říci, že jsem byla opravdu moc spokojená. Kromě toho, že byli všichni milí a ochotní, tak právě nabídka snídaně a svačin byla skvělá. Ranní káva výborná, na tu jsem se taky vždy těšila. Je to určitě krok vpřed. Díky moc za zpříjemnění těch pár dnů,“ uvedla například Martina Vičanová.
Bufetové snídaně jsou další novinkou, které porodnice nabízí od příchodu primáře Dušana Kolaříka. Už v srpnu začala poskytovat všem maminkám jako poděkování za důvěru poukázku v hodnotě 1000 korun na nákup jakéhokoli volně prodejného sortimentu Lékárny Domažlické nemocnice. Z nadstandardních služeb pro rodičky nabízí dále nemocnice rodinný pokoj, kde kromě maminky a miminka může po celou dobu pobytu v nemocnici být i doprovod jako třeba otec nebo jiná blízká osoba.