Domažlická nemocnice ukončuje misi covidové nemocnice. Opět přijímá všechny pacienty. A děkuje za podporu

21. 4. 2021

Přesně po dvou měsících od zahájení transformace na nemocnici specializující se na covidovou péči Domažlická nemocnice tuto misi ukončuje. Ode dneška funguje opět v původním režimu. To znamená, že opět přijímá a hospitalizuje všechny necovidové pacienty z Domažlicka na všechna oddělení, nově včetně interny, chirurgie a lůžek následné a dlouhodobé péče. Omezuje rovněž příjem covidových pacientů z jiných spádových oblastí resp. okresů, pro které dosud byla hlavní cílovou nemocnicí. Během čtvrté vlny jich v lůžkové péči léčila téměř čtyři stovky.

„V nemocnici zůstává pro covidové pacienty jedna lůžková stanice a ARO intenzivní lůžka. Všechny ostatní stanice jsme již upravili zpět do původního režimu,“ říká ředitel nemocnice Petr Hubáček s tím, že každá lůžková stanice nebo ta část nemocnice, která přestala sloužit covidové péči, prošla důkladnou dekontaminací. „Ošetřili jsme desinfekcí všechny povrchy od podlah, po nábytek až třeba po ovladače televizorů a každý pokoj i stanice se jako celek také ošetřily mlžnou dezinfekcí. Věříme, že důvěra v kvalitu léčby a bezpečnost péče bude minimálně taková jako před pandemií,“ doplňuje ředitel.

Nemocnice v Domažlicích zahájila transformaci na covidovou nemocnici přesně 20. února. Postupně v nemocnici vytvořila až 127 lůžek pro covidové pacienty včetně 30 intenzivních. Kvůli tomu dočasně pozastavila s výjimkou rodiček a neodkladných stavů příjem všech necovidových pacientů. Ti směřovali do okolních nemocnic. Naopak covidové pacienty přijímala Domažlická nemocnice nejen ze svého okresu, ale také z jižního Plzeňska, Tachovska a Klatovska.

Čtvrtá vlna pandemie vyvrcholila v druhé polovině března, kdy nemocnice v některých dnech evidovala až 135 hospitalizovaných pacientů. Koncem měsíce se ale situace rychle zlepšovala a od začátku dubna tak nemocnice mohla zahájit postupný návrat do původního režimu. Jako první obnovila necovidový provoz dětského oddělení a gynekologie a před týdnem chirurgie a rehabilitace. V tomto týdnu pak interny a lůžek následné péče a v příštím týdnu i intenzivní péči.

V běžném provozu jsou všechny ambulance. V případě, že by přišel k ambulantnímu ošetření nebo vyšetření pacient s nemocí covid nebo podezřením na onemocnění, bude ošetřen ve speciální covidové ambulanci. Ta je oddělena od ambulantního traktu a je součástí covidové lůžkové stanice.

Děkujeme za podporu

Specializace na hospitalizaci covidových pacientů přinesla sice nemocnici na jedné straně zvýšené nároky na personál a vůbec na organizaci péče, ale také velkou pozornost médií i veřejnosti, která poslání nemocnice přijala velmi kladně. Novou důležitou roli nemocnice si uvědomili i obyvatelé Domažlicka a nejen ti, jejichž blízcí se z nemoci covid pod dozorem lékařů a sester léčili, ale i mnozí další. Nemocnice se s příchodem jara stala i místem, do kterého směřovala obrovská vlna podpory, jak té verbální v podobě děkovných vzkazů a přání mnoha sil, tak i materiální v mnoha různých podobách.

„Zřejmě i s tím, jak se povědomí o nemocnici dostalo po celé zemi, tak k nám lidé stále ještě přinášejí nebo posílají například květiny, vitamíny, nápoje, různé sladkosti koupené i doma pečené a dokonce i uzeniny. Je to od lidí, od dětí, firem, různých zájmových spolků a sdružení jak z Domažlic, tak z okolí třeba ze Kdyně, Poběžovic, ale i z Klatovska, Tachovska, z Prahy nebo Českých Budějovic. Provází to poděkování za to, co děláme a plno milých vzkazů především pro zdravotníky,“ říká Michaela Vlnatá, která dary nejčastěji přebírá a pak hned předává kolegům v nemocnici.

Nemocnice za veškerou uvedenou podporu ale samozřejmě i za kladné přijetí její právě končící mise nesmírmně děkuje.