Zvyšuje se zájem o třetí dávku. K posilujícímu očkování je třeba se zaregistrovat

19. 10. 2021

Přeočkování proti nemoci covid třetí posilující dávkou je od 18. října možné již po půl roce od ukončené vakcinace druhou dávkou (dosud po osmi měsících). Zvětšila se tak významně skupina lidí, kteří mohou přeočkování absolvovat. A očkovací místa nemocnic Plzeňského kraje již zvýšený zájem pociťují. „Všude máme dostatečné kapacity, abychom tento rostoucí zájem zvládli. Vyzýváme ale zájemce, aby se k přeočkování třetí dávkou registrovali. Rezervační systém jim nabídne širokou škálu volných termínů a to ve velmi krátké lhůtě od registrace,“ říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška s tím, že očkování bez registrace je určeno primárně pro dosud neočkované.

K přeočkování třetí dávkou je třeba se zaregistrovat na webu  registrace.mzcr.cz. Zájemci si mohou vybrat jakékoli očkovací místo bez ohledu, kde byli očkováni v první etapě. A bez ohledu, jakou očkovací vakcínou byli původně očkováni. Na třetí dávky mají krajské nemocnice k dispozici opět hlavně vakcínu Pfizer. Alternativně mají některá místa k dispozici i Janssen nebo Modernu.

Očkování třetí dávkou provádí všechna očkovací místa krajských nemocnic, tedy… (více v prokliku)

„Během včerejška se nám na třetí dávky zaregistrovalo zhruba 80 zájemců. Okamžitě jsme začali v rezervačním systému uvolňovat volná místa, aby si mohli vybrat volný termín. Stejně jako na jaře a v létě budeme očkovat každý pracovní den. Místa budeme uvolňovat průběžně podle zájmu. Kapacity máme dostatečné,“ říká vedoucí očkovacího centra Domažlické nemocnice Monika Hubáčková.

Obdobné je to v Klatovech, Rokycanech, v Plané (Svatá Anna) i ve Stodu, kde se až do konce měsíce bude stále očkovat v kulturním domě. „Očkujeme dle poptávky. Pokud bude poptávka stoupat, jsme připraveni provoz rozšířovat,“ říká hlavní sestra Stodské nemocnice Pavlína Tůmová.

K přeočkování se může zaregistrovat každý, kdo ukončil první etapu očkování před šesti měsíci. Prozatím se jedná hlavně o osoby nad 70 let, osoby s chronickým onemocněním, zdravotníky, zaměstnance v sociálních službách a v kritické infrastruktuře nebo část pedagogů, tedy lidé, kteří měli oprávnění zahájit očkování v březnu. Dosud (do 18. 10.) obdrželo třetí dávku v Plzeňském kraji zhruba 3500 lidí.

Nemocnice Plzeňského kraje budou podobně jako na počátku roku vysílat i mobilní očkovací týmy, které naočkují třetí dávkou zájemce z klientů pobytových sociálních zařízení. „S těmito domovy jsme v kontaktu a budeme  domlouvat konkrétní seznamy zájemců a termíny, abychom je mohli naočkovat v nejbližším období," říká hlavní sestra Klatovské nemocnice Vladislava Veselá

Kromě krajských nemocnic provádí přeočkování také některé ordinace praktických lékařů a další tradiční očkovací místa, jako jsou Nemocnice Sušice, FN Plzeň nebo EUC klinika Plzeň.