Zmírnit bolest po píchnutí jehly či po miniinvazivním zákroku pomáhá včelka Buzzy

22. 6. 2020

Dětské oddělení Domažlické nemocnice má pro odběr krve u malých pacientů nového pomocníka. Je jí včelka Buzzy. Jedná se o nefarmakologickou zdravotnickou pomůcku, která je určena ke zmírnění bolesti u mini-invazivních zákroků, jako je například zavádění kanyly, náběry krve a podobně. Spousta zákroků, které dříve provázel u malých dětí pláč, se tak nyní obejde úplně bez slz.

„Našim cílem je neustále zvyšovat komfort poskytované péče a zavádět nejnovější postupy při péči o malé pacienty. Včelky Buzzy díky kombinaci chladu a vibrací způsobuje snížení citlivosti nervů, které vedou bolestivé podněty a dochází tak k redukci pocitu bolesti, což je hlavně pro dětské pacienty velice důležité,“ vysvětluje Dana Zahálková, vrchní sestra dětského oddělení Domažlické nemocnice.

Náběry krve či zavedení kanyly nezřídka vede v nemocnicích i v ambulancích k plači. Následné užití chladicí včelky, ale v Domažlické nemocnici snížilo množství slz na minimum. „Dříve jsme využívali farmakologické metody, které mají ovšem delší dobu nástupu účinku. Oproti Buzzy se jedná až o desítky minut. Teď se tak procento dětí, které reagují na bolest markantně snížilo,“ říká vrchní sestra a dodává, že Buzzy je v nemocnici „v práci“ denně a pomáhá všem dětem, které se náběrů krve bojí.

„Nejprve je nutné dítě seznámit se samotným přístrojem Buzzy. Buzzy chladí a vibruje, proto má většina dětí k přístroji zprvu nedůvěru. Po jeho důkladném prozkoumání se jim ale včelka ve většině případů líbí,“ dodává na závěr vrchní sestra.