V uplynulém roce se v rodinných porodnicích krajských nemocnic narodilo 1532 dětí. Nejčastěji Elišky a Jakubové

3. 1. 2022

1. ledna 2021 Patrik Julius v Klatovech a 31. 12. 2021 Kristian v Domažlicích. Kluci s těmito krásnými jmény byli první a poslední novorozenec, kteří se narodili v uplynulém roce v nemocnicích vlastněných Plzeňským krajem. Společně s nimi přišlo v roce 2021 na svět v rodinných porodnicích Domažlické, Klatovské a Stodské nemocnice celkem 1532 dětí. Z nich bylo 759 holčiček a 773 kluků. V sedmi případech se jednalo o dvojčata. Nejdrobnější a nejtěžší miminko od sebe dělilo 3,8 kilogramu. Nejčastějšími jmény byly u chlapců Jakub a u děvčat Eliška. Všem rodičům děkujeme za důvěru.

Statistiky novorozenců v nemocnicích Plz. kraje 2021

• Celkem (Klatovy, Stod, Domažlice): 1532 novorozenců
  • z toho 7x dvojčata
  • z toho 759 holek a 773 kluků
  • nejnižší porodní hmotnost:  1170 g
  • největší porodní hmotnost 4980 g
  • Nejčastější klučičí jména: Jakub, Jan, Matyáš, Vojtěch, Lukáš, Matěj
  • Nejčastější holčičí jména: Eliška, Anna, Sofie, Tereza, Nela
  • Méně obvyklá jména: Alisa, Madlen, Rocky, Yonela, Kyra, Michajlo, Bibiana, Santal

V Klatovské nemocnici se loni narodilo 801 dětí a ve Stodské nemocnici 446. To jsou podobná čísla jako v loňském roce. V Domažlické nemocnici se loni narodilo 285 dětí. „Tam je to o několik desítek porodů méně něž v roce 2020. Zejména v jarním období to způsobila pandemie onemocnění covid,“ říká mluvčí krajem vlastněných nemocnic Jiří Kokoška. „Domažlická nemocnice se totiž během jarní vlny specializovala na péči covidových pacientů, a i když porodnice dál fungovala v běžném režimu a její prostory i personál byli zcela odděleni od zbytku nemocnice, část rodiček z regionu měla přesto obavy a rozhodly se rodit jinde. Na podzim se počty porodů v Domažlicích opět zvýšily."