Úrazový chirurg: V Domažlicích operujeme i velmi komplikované zlomeniny

13. 10. 2020

NAŠI LIDÉ, ROZHOVOR

V Plzni i v České republice patří MUDr. Jaroslav Zeman, Ph.D. k předním odborníkům na oblast úrazové chirurgie. Kromě toho, že je vedoucím lékařem JIP ortopedické kliniky plzeňské Fakultní nemocnice a spolupracuje i s fotbalovým klubem FC Viktoria Plzeň, tak dnes se stará také o pacienty Domažlické nemocnice. Na chirurgickém oddělení pomáhá s řešením komplikovaných poranění pohybového aparátu.

Jak vznikla vaše spolupráce s Domažlickou nemocnicí?

Z Lékařské fakulty v Plzni jsem spolužákem s panem ředitelem Hubáčkem a s primářem chirurgického oddělení Domažlické nemocnice doktorem Křižanem se velmi dobře známe z jeho působení ve Fakultní nemocnici v Plzni. Když se mě zeptali, zda bych nemohl občas vypomoci s konzultací složitějších úrazů, případně s jejich operačním řešením, tak jsem rád souhlasil. V Domažlicích je krásná nová nemocnice, pěkné operační sály a šikovní lidé. Tak proč to nevyužít?

MUDr. Jaroslav Zeman, Ph.D.

• S Domažlickou nemocnicí spolupracuje od roku 2019.
  • Zastává funkci telefonického konzultanta při těžkých úrazech.
  • Přímo v Domažlické nemocnici provádí nejčastěji komplikované kostní operace na končetinách (např. pat) a operace kloubů včetně reoperací větších kloubů, kdy se již operovaný kloub dalším zraněním opět poškodí.
  • Zvažuje, že si v Domažlické nemocnici otevře poradnu pro onemocnění a bolesti páteře, která je dosud pouze v Plzni.

Jak ta spolupráce probíhá? S čím vším můžete pacientům Domažlické nemocnice pomoci?

Spolupráce probíhá jednak v rámci vzdálené konzultace. Do Fakultní nemocnice je odeslána RTG, CT či jiná dokumentace pacienta a poté telefonicky konzultuji s lékaři z Domažlic. Poradíme se, jak daný úraz budeme řešit. Pokud je třeba, do Domažlické nemocnice přijedu a s kolegy přímo provádím operaci. V Domažlicích pomáhám také s řešením úrazů pohybového aparátu, případně s jinou ortopedickou problematikou.

Jaká je vaše specializace?

Mám atestaci z chirurgie, ortopedie a také z traumatologie. Nejvíce se zabývám řešením velkých úrazů pohybového aparátu, jako jsou zlomeniny pánve, páteře či velkých kloubů. Dále se věnuji spondylochirurgii, což jsou operace páteře.

Dají se v krajské nemocnici operovat i složitější případy?

Samozřejmě dají. Je to ovšem závislé i na ostatních oborech, jako je interna, anesteziologie a intenzivní péče. Myslím, že poranění končetin se v Domažlické nemocnici dá řešit téměř v celém spektru. Vybavení nemocnice je v tomto ohledu velmi dobré.

Jako lékař pracujete i v plzeňské Viktorce. Co tam konkrétně děláte?

Ve fotbalovém klubu se společně s kolegy věnuji péči o hráče všech věkových kategorií od mládežnických týmů až po členy A týmu. Pro hráče A týmu zajišťujeme komplexní péči včetně péče o rodinné příslušníky. Samozřejmostí je účast na všech soutěžních i přípravných utkáních.

Co vás přivedlo k medicíně?

Můj otec byl chirurg. Na matematiku nemám nadání, hudební sluch také nemám a vrcholově jsem nesportoval. Tak mi nic jiného nezbylo (úsměv).

Byla chirurgie jasná volba, nebo jste vybíral z více oborů?

Chirurgie a následně kostní chirurgie byla jasná volba. Vždy mě to bavilo. Vidíte výsledek své práce okamžitě, ať dobrý, nebo špatný. To je velká výhoda. Máte jasnou zpětnou vazbu a výborný pocit, když zraněného postavíte zpátky na nohy

Bude se vaše spolupráce s Domažlickou nemocnicí nadále rozvíjet?

Doufám, že bude stále intenzivnější. Rád bych v Domažlicích rozšířil spektrum operačních výkonů a zřídil poradnu pro pacienty s bolestmi a onemocněním páteře.

Jak jste si užil léto?

Se svojí manželkou Jindřiškou hodně sportujeme. Ona je dvojnásobná amatérská mistryně světa v terénním triatlonu Xterra, bývalá reprezentantka v olympijském triatlonu. Takže život s ní je jeden velký sport. Na stará kolena jsem také začal dělat triatlon. A moc mě to baví.

Lékař/ka na chirurgické oddělení

Do nemocnice akutní péče v Domažlicích hledáme na plný popř. pracovní poměr lékaře/ku na chirurgické oddělení - pozice vhodná i pro absolventy / v případě zkušeného lékaře výhled na funkční místo zástupce primářehttp://www.nemocnicepk.cz/kariera-a-vzdelavani/prilezitosti-pro-lekare/DN-lekar-ka-na-chirurgicke-oddeleni/