Kreuziger a NPK: Jde o život! Respektujme 1,5 metru pro cyklisty

9. 8. 2020

PREVENCE

Nemocnice Plzeňského kraje podporují celonárodní kampaň Ukaž respekt, která nabádá řidiče a cyklisty k oboustranné toleranci a dodržování vzdálenosti 1,5 metru při předjíždění. Hlavními tvářemi kampaně jsou cyklistický závodník Roman Kreuziger, muzikant Pavol Habera nebo cyklistická superstar Peter Sagan.

„Často se v nemocnicích setkáváme s cyklisty, kteří na silnici utrpěli úraz. V těch lepších případech jde pouze o sedřená kolena nebo lokty, ale v těch horších případech jde o vážné zlomeniny a poranění, která člověka mohou ohrožovat na životě. Připojili jsme se proto k osvětě řidičů, kteří by měli dodržovat správnou vzdálenost 1,5 metru při předjíždění cyklistů,“ říká Marek Kýhos, předseda představenstva Nemocnic Plzeňského kraje.

Řidiči si totiž často neuvědomují, že při předjíždění je nutné dodržovat bezpečnou vzdálenost, aby nedošlo ke kolizi a případnému zranění. „Problematika předjíždění cyklistů je hlavně v tom, že si člověk musí uvědomit, že každý není profesionál. Na kole může jet i babička, která jede pro rohlíky nebo rodina s dětmi a pro ty může být tlaková vlna, která vzniká při předjíždění, strašně nebezpečná,“ vysvětluje v propagačním videu Ukaž respekt plzeňský rodák a profesionální cyklista Roman Kreuziger.

Počet cyklistů na silnicích v Plzeňském kraji se během koronavirové krize zdvojnásobil. Je proto důležité podpořit vzájemný respekt, porozumění a oboustranné dodržování pravidel. Pamatujte, že při předjíždění cyklisty je důležité dodržet minimální vzdálenost 1,5 metru. Děkujeme.

Více: www.jedenapulmetru.cz