Česká kuchařská reprezentace poděkuje zdravotníkům za práci během pandemie. Uvaří v kuchyni Domažlické nemocnice

11. 5. 2021

TISKOVÁ ZPRÁVA / PODĚKOVÁNÍ

Česká reprezentace kuchařů a cukrářů vyjádří svým způsobem obdiv zdravotníkům za jejich práci v době pandemie a popřeje také sestrám k jejich svátku. Ve středu 12. května doplní reprezentanti tým kuchařů Domažlické nemocnice a společně připraví tříchodové menu pro personál a pacienty nemocnice. Podávat se bude hříbkový krém, králík na hořčici se šťouchanými brambory a tvarohový štrúdl s rozinkami a vanilkovou omáčkou.

Pro národní tým to bude první setkání téměř po roce, kdy se všechny mezinárodní kuchařské soutěže a akce kvůli pandemii pozastavily.

Národní tým kuchařů a cukrářů ČR tvoří celkem 12 lidí, například šéfkuchaři známých hotelů a restaurací a profesionální cukrářky. Do Domažlic přijede šestice kuchařů, mimo jiné šéfkuchař restaurace Goldie táborského hotelu Nautilus Martin Svatek nebo Martin Staněk kreativní šéfkuchař gastroholdingu Perfect Canteen Filipa Sailera.

„Jako tým jsme se prakticky neviděli od loňského června, kdy jsme měli poslední společnou akci. Mnozí z nás, i když se všemožně snažíme být aktivní a pracovat, tak jsme toho za poslední měsíce navařili podstatně méně než rok dva zpátky. Vlastně i to je důvod, proč jsme si pro první setkání po pandemii vybrali nemocniční kuchyni. V nich se vařilo pořád a naplno, takže tak trochu doufáme, že nás kolegové z Domažlic pomohou dostat zpátky do tempa. Snad se nám menu podaří a nezkazíme jim dobrou reputaci,“ říká manažer kuchařské nároďáku Tomáš Popp, který cítí ke kuchařům nejen v nemocnicích, ale třeba i ve školách nebo domovech pro seniory velký respekt.

„Nevaří pro své klienty, kteří si najdou jejich kuchyni na základě jejich stylu. Vaří pro lidi s různými chutěmi, různými preferencemi surovin, pro malé i velké jedlíky a jejich pokrmy musí splňovat určité kalorické normy a samozřejmě mají svůj rozpočet. Při tom všem se snaží, aby strava byla pestrá, zdravá, aby pracovali s kvalitními surovinami a každý den chuťově oslovili co nejvíce svých strávníků,“ připomíná Tomáš Popp nelehký úkol kolegů v nemocnicích.

Ve středu budou s týmem šéfkuchaře Domažlické nemocnice Martina Heindla vařit přes tři stovky obědů. Kromě zaměstnanců a pacientů je odebírá i Centrum sociálních služeb Domažlice. Musí proto začít brzy ráno. „Suroviny budou připravené už v úterý. V kuchyni se potkáme v 5:30, rozdělíme se na menší týmy a pustíme se do práce. Po 10. hodině vydáváme první porce do centrum sociálních služeb, v 10:30 do tabletů pro pacienty a před 12 hodinou začíná výdej v jídelně pro personál,“ říká šéf nemocniční Martin Heindl.

Národní tým kuchařů a cukrářů vystupuje pod hlavičkou Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR) a reprezentuje naší zemi a národní gastronomické tradice na soutěžích po celém světě. Každoročně absolvuje dvě až tři velké soutěže, kam jezdí celý tým, a dále řadu menších tematických specializovaných akcí, kam jezdí buď menší týmy, případně jen cukrářská sekce, nebo i jednotlivci, kteří se musí kvalifikovat. Vrcholem gastonomických soutěží je kuchařská Olympiáda, která se koná jednou za čtyři roky v německém Stuttgartu. Tým se průběžně obměňuje. Má ale i své nástupce v podobě juniorské reprezentace.

Více info o Národním týmu kucahřů a cukrářů AKC ČR www.narodnitymkucharu.cz.