Krajské nemocnice vyráží očkovat do terénu a rozšiřují nabídku očkování bez registrace

17. 8. 2021

TISKOVÁ ZPRÁVA, OČKOVÁNÍ

Nemocnice Plzeňského kraje se snaží dále usnadnit veřejnosti očkování, aby bylo dostupné pro všechny zájemce, kteří z jakýchkoli důvodů očkování dosud neabsolvovali. Mimo jiné se vytvořily mobilní očkovací týmy a rozšiřuje se možnost očkování bez registrace. Na některých očkovacích místech je dále možné si vybrat typ vakcíny. K dispozici je hlavně vakcína od společnosti Pfizer a dle očkovacího místa také Moderna nebo jednodávkový Janssen. Klatovská nemocnice v pátek přesouvá očkovací místo z kulturního domu do areálu nemocnice.

Statistiky očkování

Nemocnice Plzeňského kraje provozují dlouhodobě šest očkovacích míst, které jsou v Plzni (VOČM), Klatovech, Domažlicích, Stodu, Rokycanech a v Plané. K včerejšímu večeru (16.8. 20:45) podala všechna uvedená očkovací místa přes 263 tisíc dávek vakcín. Dvě dávky vakcíny obdrželo resp. očkování bylo dokončeno u 125 tisíců osob. Nejvíce vakcín aplikovalo zájemcům Velkokapacitní očkovací místo v Plzni-Skvrňanech (přes 87 tisíc), OČM Stodské nemocnice (52 tis.) a Klatovské nemocnice (47,5 tis.).

Očkovací místa Skupiny NPK se na očkování v Plzeňském kraji podílejí zhruba 44 procenty. Celkově se totiž v Plzeňském kraji (na území kraje) podalo přes 597 tisíc dávek vakcíny a očkování bylo ukončeno u 290 tisíci osob. Minimálně jednu dávku vakcíny pak v Plzeňském kraji dostalo 310 tisíc lidí.

Naočkovaných obyvatel kraje je ale ještě o něco více. Několik tisícovek obyvatel kraje se totiž nechalo naočkována v jiném regionu a v porovnání s tím, kolik obyvatel jiných krajů absolvovalo očkování na Plzeňsku, má kraj pozitivní bilanci zejména s Prahou a Středočeským a Jihočeským krajem. Minimálně jednu dávku vakcíny tak ve skutečnosti obdrželo už 320 tisíc obyvatel Plzeňského kraje (54,1 %) a ukončené očkování má už 294 tisíc obyvatel (49,7 % obyvatel kraje). Je jisté, že část obyvatel absolvovala očkování také v zahraničí. S velkou pravděpodobností toho využili čeští zaměstnanci pracující v cizině a zejména pak pendleři z příhraničních oblastí. Toto očkování není ve statistikách zatím zahrnuto.

Očkování v nemocnicích Plzeňského kraje

očkovací místo / web / podáno
dávek do 16. 8. 2021
kontakty
očkování bez registrace*
s registrací
mobilní tým*

Stodská nemocnice

stod.nemocnicepk.cz/ockovani

51 815 podaných dávek

Kulturní dům Stod
Nádražní 477, Stod
778 882 329 (PO-PÁ 8-14 h)
aneta.pichova@stod.

PO, ÚT, ST, ČT, PÁ | 8:30 - 12 hod

mládež 12 až 15 let
ÚT, ST, ČT | 13 - 15 hod

Plzeňsko, Tachovsko

Domažlická nemocnice

domazlice.nemocnicepk.cz/ockovani

Domažlická nemocnice
Kozinoiva 272, Domažlice
379 710 290 (PO-PÁ 8-14 h)
monika.hubackova@domazlice.

PO,ÚT,ST,ČT,PÁ | 8-12 a 13-15 h

mládež 12 až 15 let
PO, ST | 9 - 10 hod

Domažlicko, Tachovsko

Klatovská nemocnice

klatovy.nemocnicepk.cz/ockovani

Klatovská nemocnice (od 20.8.)
Plzeňská 929, Klatovy
376 335 920 (PO-PÁ 8-14 h)
ocm@klatovy.nemocnicepk.cz
PÁ | 8 - 13 hod

Klatovsko

Velkokapacitní OČM Plz. kraje
- Plzeň-Skvrňany

www.vocm.cz

www.nemocnicepk.cz/ockovani

Společenský sál SOU Plzeň
Vejprnická 56, Plzeň
info@vocm.cz
SO | 7 - 12:30 hod

PO - NE dle rezervací

Rokycanská nemocnice

rokycany.nemocnicepk.cz/ockovani

Rokycanská nemocnice
Voldušská 750, Rokycany
371 762 344 (PO-PÁ 8-14 h)
ivana.skorikova@rokycany.

v rámci VOČM

Rokycansko

Nemocnice Svatá Anna v Plané

svatanna.nemocnbicepk.cz/ockovani

Nemocnice následné péče
Svatá Anna

Kyjovská 602, Planá
radka.lorencova@svataanna.

PÁ | 8 - 13 hod

pouze dospělí

*očkování bez registrace i provoz mobilních očkovacích týmů se bude zřejmě rozšiřovat. Info vždy na webu www.nemocnicepk.cz/ockovani

Mobilní očkovací týmy

Očkovací místa NPK vytvořily zatím minimálně čtyři mobilní očkovací týmy. Od tohoto týdne začnou obsluhovat oblast Klatovska (Klatovská nemocnice), Domažlicka a část Tachovska (Domažlická nemocnice), jižní Plzeňsko a část Tachovska (Stodská nemocnice) a Rokycansko (Rokycanská nemocnice).

„Kontaktujeme starosty a starostky jednotlivých obcí případně i měst v regionu, především těch, kde je míra proočkování pod krajským průměrem, a informujeme je o možnostech, že by se u nich zastavil náš mobilní očkovací tým. Na vedení obce pak je, aby oslovilo obyvatele, zjistilo zájem a pak už stačí se jen domluvit na konkrétním termínu, kdy očkovací tým přijede,“ popisuje za Klatovskou nemocnici Vladimíra Nováčková.

Například mobilní tým Domažlické nemocnice plánuje, že bude vyjíždět k očkování zpravidla v úterý a čtvrtek. „Může se to ale měnit. Bude záležet na zájmu a možnostech obcí. Tento týden máme v plánu i středu. Předpokládáme, že bychom mohli za den navštívit tři čtyři místa. Pokud se bude jednat o menší obce, můžeme zvládnout i více. Budeme s sebou vozit hlavně vakcínu Janssen, která je jednodávková, ale budeme mít k dispozici na vyžádání i vakcínu Pfizer. Tam se pak budeme individuálně domlouvat na aplikaci druhé dávky,“ popisuje za Domažlickou nemocnici Monika Hubáčková.

Nejnižší podíl naočkovaných obyvatel mají v kraji především menší obce do 200 obyvatel, které jsou vzdálenější od velkých stacionárních očkovacích míst. Tam stačí k nízkému průměru malé množství nenaočkovaných obyvatel. Nezřídka se jedná také o příhraniční regiony, kde může být důvodem nízkého podílu naočkovaných i skutečnost, že řada lidí pracuje v zahraničí jako pendleři, z nichž někteří podstoupili očkování v Německu a v české evidenci jsou zatím evidováni jako neočkovaní.

Očkování bez registrace

Očkování bez registrace využilo v Nemocnicích Plzeňského kraje od července už zhruba 2700 lidí. Zájem je konstantní a největší pak ve Stodu, kde nemocnice nabídla jako první v kraji očkování bez registrace každý pracovní den, a navíc v úterý, středu a čtvrtek dokonce i pro mládež od 12 do 15 let. „Lidem flexibila provozu vyhovuje a u nás zájem mírně roste. Denně očkujeme bez registrace několik desítek zájemců. Kapacity máme dostatečné. Vše je bez čekání,“ říká za Stodskou nemocnici Pavlína Tůmová.

K podobnému modelu se nově připojuje i Domažlická nemocnice. „Očkování bez registrace bude nově každý pracovní den od 8 do 12 a od 13 do 15 hodin. To platí pro kategorii dospělých od 16 let. Mládež od 12 do 15 let může přijít bez registrace v pondělí a ve středu od 9 do 10 hodin,“ říká Monika Hubáčková.

Klatovská nemocnice, Nemocnice následné péče Svatá Anna a Velkokapacitní očkovací místo v Plzni ponechávají pro neregistrované provoz zatím jednou v týdnu. „Je ale pravděpodobné, že se bude nabídka dál rozšiřovat. V takovém případě budeme informovat na našich webech," říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Zpočátku byla skladba zájemců o očkování bez registrace velmi pestrá. V posledních dnech začínají mírně dominovat dvě skupiny. Za prvé cizinci pracující v Čechách, kteří se dříve zřejmě neuměli například i kvůli jazykové bariéře k očkování registrovat, a dále rodiny, které očkování odkládaly, ale od podzimu chtějí  normálně žít bez nutnosti se opakovaně nechat testovat. Zároveň chtějí být naočkováni společně.

Další provoz očkovacích míst

S výjimkou očkovacího místa Klatovské nemocnice, které se od 20. srpna stěhuje z kulturního domu do nemocnice, zůstávají všechna očkovací místa Skupiny NPK ve svých současných lokalitách. „Chtěl bych ještě jednou poděkovat městu Klatovy, že nám kulturní dům poskytlo. Naočkovali jsme v něm přes 20 tisíc lidí. Věřím, že to přispěje k tomu, aby případné další vlny pandemie nemoci covid měly mírný průběh a aby kulturní dům sloužil do budoucna už pouze svému původnímu účelu. V nemocnici bude očkování pokračovat v ortopedické ambulanci," říká ředitel Klatovské nemocnice Jiří Zeithaml.

Velkokapacitní očkovací místo má k dispozici společenský sál Středního odborného učiliště v Plzni ve Vejprnické ulici do konce září. Stěhovat se nebude. Případné nedokončené očkování druhými dávkami převezme Rokycanská nemocnice.

Stodská nemocnice, která provozuje očkovací místo v kulturním domě Stod, může zůstat minimálně do konce listopadu. Ostatní očkovací místa krajských nemocnic jsou přímo v budovách nemocnic (Rokycanská nemocnice, Domažlická nemocnice, Nemocnice Svatá Anna v Plané).

Více k očkování v NPK a Plzeňském kraji

ESF