Dnes je Mezinárodní den sester. NPK se připojuje s přáním, aby profese zůstala v popředí veřejného zájmu

12. 5. 2020

PŘÁNÍ / PODĚKOVÁNÍ

12. květen oslavuje celý svět jako Mezinárodní den zdravotních sester. Jejich svátek ustanovila před více než půlstoletím Mezinárodní rada sester. Připomíná ho u příležitosti výročí narozenin Florence Nightingale (12. 5. 1820 – 13. 8. 1910), která se díky silnému sociálnímu cítění, píli a odhodlání stala jednou z nejvýznamnějších osobností v historii světového ošetřovatelství a zásadně ovlivnila zdravotní péči 19. i 20. století. K oslavě zdravotnic, bez nichž by dnes nemohla fungovat žádná nemocnice, lůžkové oddělení, ambulance a téměř žádný zdravotnický provoz, se přidávají i nemocnice Plzeňského kraje.

„Rád bych u této příležitosti poděkoval všem sestrám za to, že se rozhodly pro výkon této náročné, odpovědné a záslužné práce. Je to na jednu stranu velice kvalifikovaná profese vyžadující stále vyšší stupeň vzdělávání, teoretickou i praktickou odbornost a rychlé i přesné rozhodování. A zároveň se jedná o poslání, kdy je nezbytná empatie, vlídnost a lidský přístup, trpělivost naslouchat a touha pomáhat,“ říká nejvyšší představitel krajských nemocnic Marek Kýhos.

Sestrám pak k jejich svátku přeje, aby jejich profese zůstala respektována minimálně tak, jak tomu bylo v posledních týdnech kvůli epidemiologické situaci. „Sestry zasluhují mimořádnou úctu a uznání nejen v době pandemie. Přál bych jim, až současná situace skončí, aby společnost a také lidé, kteří rozhodují o financování zdravotní péče, nezapomněli a aby povolání sestry zůstalo trvale v popředí veřejného zájmu,“ doplňuje Marek Kýhos.

Nemocnice Plzeňského kraje mají v současnosti 1788 zaměstnanců (přepočtený stav, úvazky). Největší zastoupení mají právě sestry, kterých pracuje v krajských nemocnicích 852. Pečují o pacienty prakticky na všech zdravotnických pracovištích. Jsou nepostradatelné zejména na lůžkových odděleních a v ordinacích, ale také na operačních sálech, v porodnicích, na odděleních zobrazovacích metod, v laboratořích, na rehabilitačních nebo transfuzních pracovištích, ale také v domácí péči.

K Mezinárodnímu dni sester popřáli i policisté a hasiči

A přání k dnešnímu svátku sester a vůbec poděkování zdravotníkům za služby přijeli dnes v poledne vyjádřit před Domažlickou a Klatovskou nemocnici také zástupci Integrovaného záchranného sboru - například Policie České republiky, HZS Plzeňského kraje a Městské policie Domažlice. Nemohli jsme jinak než poděkování opětovat. Vždyť jsme v tom společně.

ESF